Σχολή Θετικών Επιστημών
Ο βασικός προπτυχιακός κύκλος σπουδών στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει διάρκεια τέσσερα (4) χρόνια (τετραετής κύκλος σπουδών) και οδηγεί στη λήψη Πτυχίου Φυσικής (B.Sc. in Physics) με συνολικό αριθμό πιστωτικών μονάδων (μονάδων ECTS) 240, όπως ισχύει διεθνώς για όλα τα 4ετούς διάρκειας προγράμματα σπουδών φυσικής.
Τα μαθήματα που διδάσκονται κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών των σπουδών κατανέμονται σε οκτώ (8) διδακτικά εξάμηνα, καθένα εκ των οποίων διαρκεί 13 εβδομάδες. Η μέση ημερήσια παρακολούθηση των παραδόσεων θεωρίας, φροντιστηρίων και εργαστηρίων κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5 ωρών που αντιστοιχούν σε μια μέση παρακολούθηση περίπου 21-22 ωρών ανά εβδομάδα.
Το πρόγραμμα που ακολουθείται είναι πρόγραμμα με επιλογή κατεύθυνσης στο Ζ' εξάμηνο, με στόχο οι φοιτητές κατά τη διάρκεια του 4ου και τελευταίου έτους σπουδών να ακολουθούν συγκεκριμένη κατεύθυνση (ενότητα) μαθημάτων φυσικής σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα που προϋπάρχουν ή έχουν διαμορφωθεί μέχρι τη στιγμή της επιλογής.
Οι κατευθύνσεις αυτές αναφέρονται στην Αστροφυσική, στην Ηλεκτρονική, Υπολογιστές, Τηλεπικοινωνίες και Αυτοματισμό, στη Φυσική Περιβάλλοντος, στην Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, και στη Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης, αντιστοιχούν δε στους πέντε (5) Τομείς που συγκροτούν το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.
Η επιλογή της κατεύθυνσης γίνεται εφόσον ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον 15 μαθήματα και στα 4 βασικά εργαστήρια φυσικής.
Το Πρόγραμμα Σπουδών, που ισχύει από το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-22, περιλαμβάνει:
Τα μαθήματα χαρακτηρίζονται ως Κορμού ή Κατεύθυνσης και ως Υποχρεωτικά ή Επιλογής.
Τα 31 μαθήματα θεωρίας διακρίνονται σε:
ενώ, τα 5 εργαστήρια περιλαμβάνουν:
Η Πτυχιακή Εργασία είναι προαιρετική, και έχει αντικείμενο που ανήκει στην κατεύθυνση που έχει επιλεγεί, διαρκεί δύο εξάμηνα, και εκπονείται συνήθως κατά τη διάρκεια του τελευταίου (4ου) έτους σπουδών υπό την επίβλεψη μέλους ΔΕΠ του Τομέα που υπηρετεί τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μπορεί όμως να εκπονηθεί υπό την επίβλεψη οποιουδήποτε μέλους ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής αφού προηγουμένως ο Τομέας εγκρίνει ότι το θέμα εμπίπτει στην κατεύθυνσή του. Εκπόνηση πτυχιακής εργασίας εκτός του Τμήματος Φυσικής (σε άλλο Τμήμα ή σε ερευνητικό κέντρο) είναι επίσης δυνατή κατόπιν εγκρίσεως του οικείου Τομέα και ορισμού συνεπιβλέποντα, ο οποίος θα καταθέσει τη βαθμολογία. Οι φοιτητές που επιλέγουν να μην εκπονήσουν πτυχιακή εργασία, πρέπει να επιλέξουν τα άλλα δύο μαθήματα εισαγωγής στις κατευθύνσεις, πέραν των τριών που υποχρεωτικά παίρνουν όλοι οι φοιτητές.
Τέλος, η ολοκλήρωση των σπουδών βεβαιώνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος με την καταχώρηση 38 προβιβάσιμων βαθμών, δηλ. των 31 μαθημάτων, των 5 εργαστηρίων και είτε των δύο βαθμών της πτυχιακής εργασίας είτε των δύο επιπλέον εισαγωγικών μαθημάτων κατευθύνσεων. Ο σταθμικός μέσος όρος των 38 αυτών βαθμών, με συντελεστές βαρύτητας τα αντίστοιχα ECTS, αποτελεί το βαθμό του Πτυχίου.
Επιπροσθέτως, προσφέρεται τους φοιτητές η δυνατότητα εμπλοκής στην έρευνα μέσω ερευνητικών εργασιών, τις οποίες αναλαμβάνουν υπό την επίβλεψη μέλους ΔΕΠ του Τμήματος, πριν ή επιπροσθέτως της όποιας πτυχιακής εργασίας. Η ερευνητική εργασία έχει χωριστό κωδικό και αποδίδει 3 μονάδες ECΤS σε όσους φοιτητές την επιλέξουν, αλλά οι μονάδες αυτές δεν προσμετρώνται στον ελάχιστο αριθμό μονάδων ECTS που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου. Οι φοιτητές μπορούν να πάρουν ερευνητική εργασία πέραν της μίας φοράς (δηλαδή για παραπάνω από ένα εξάμηνο – συνολικά μέχρι 4 φορές – με διαφορετικό κωδικό) αν συνεχίζουν την εργασία ή αν αναλάβουν νέα εργασία με το ίδιο ή άλλο μέλος ΔΕΠ. Οι ερευνητικές εργασίες αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος.
Το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο, οι φοιτητές παρακολουθούν επίσης εισαγωγικά σεμινάρια, στα οποία παρουσιάζονται οι κατευθύνσεις του Τμήματος Φυσικής τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.
Παράλληλα με τις σπουδές τους, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν Πρακτική Άσκηση σε επιλεγμένους φορείς υποδοχής από το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα, με αμοιβή μέσω του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), έτσι ώστε να έλθουν σε μια πρώτη επαφή με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Περισσότερες πληροφορίες και ανακοινώσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φυσικής καθώς και στην πλατφόρμα η-τάξη, https://eclass.uoa.gr/courses/PHYS291, όπου οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν και να ενημερώνονται. Η Πρακτική Άσκηση εντάσσεται στα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του ΣΤ ́ εξαμήνου (κωδικός μαθήματος ΠΡΑΣΚ), έχει διάρκεια δύο (2) μήνες και αντιστοιχεί σε πέντε (5) ECTS. Δεν προσμετράται στα μαθήματα που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου, αλλά αναγράφεται στο Παράρτημα Διπλώματος.